NPO
NTR

 

Drie brugklassers hebben de pittige eerste editie van het Rotterdams Stadsdictee gewonnen.

 

Zevenendertig brugklassers namen het donderdag 17 oktober tegen elkaar op tijdens het eerste Rotterdamse Stadsdictee, dat werd voorgelezen door burgemeester Aboutaleb. Het was een pittig dictee, waarin woorden en uitdrukkingen als up-to-date, weggeëbd, 8 uurjournaal, ten enenmale en O-benen de deelnemers de nodige hoofdbrekens bezorgden.

 

In de categorie vmbo/mavo was de gedeelde eerste plaats voor Berre Kanbur van het Melanchthon Prinses Irene en Francisca Reijen van het Calvijn Juliana. In de categorie havo/vwo won Goran Bouaziz van het Marnix Gymnasium. Onderwijswethouder Hugo de Jonge reikte de prijzen uit: een glazen trofee en een boekenbon.

 

De tweede plaats in de categorie vmbo/mavo was voor Braday Baks van Melanchthon Prinses Irene en werd in de categorie havo/vwo gedeeld door Rik Kranendonk van het Einstein College en Jasper van den Bosch van het Marnix Gymnasium. Alle kinderen (ook de winnaars) ontvingen het boek 'Hoe overleef ik de brugklas'. Het gemaakte dictee kregen de kinderen na afloop terug om mee naar huis te nemen.
rotterdams_stadsdictee

Het Rotterdamse Stadsdictee is een initiatief van de gemeenteraad om taalvaardigheid bij jongeren te bevorderen en hun plezier in taal te vergroten.

 

In de afgelopen weken vonden op twaalf Rotterdamse middelbare scholen voorrondes plaats.

 

Van deze scholen zijn de beste brugklassers van het vmbo, mavo, havo en vwo geselecteerd om aan het Stadsdictee mee te doen. Bij de beoordeling is onderscheid gemaakt tussen leerlingen van vmbo/mavo en havo/vwo.

 

Thuis kon men live meedoen aan het dictee viawww.rotterdam.nl/stadsdictee010. Op deze website is de uitzending van 17 oktober terug te kijken en te beluisteren. Ook is hier de tekst van het dictee te vinden.