NPO
NTR

 

Het 23e Groot Dictee der Nederlandse Taal is gewonnen door de 34-jarigeEdward Vanhove uit Vlaanderen. Hij maakte slechts 3 fouten! Op de tweede plaats eindigde een andere Vlaming, Piet Goedghebeur, met 10 fouten. Nederland volgt op plaats 3 met twee deelnemers: Timo Bomhof uit Lierderholthuis en Cees Otto uit Oegstgeest. Zij maakten allebei 12 fouten. De beste prominente deelnemer was NOS-Journaalpresentator Herman van der Zandt met 17 fouten.

 

winnaar_grootdictee_2012De tekst van Het Groot Dictee was dit jaar geschreven door schrijver Adriaan van Dis. De titel luidde:Zijn waar wij niet zijn.

 

Aan het dictee deden 59 deelnemers mee: 29 prominenten uit Nederland en België en 30 lezers van de Volkskrant en De Morgen. In totaal maakten zij 1705 fouten, een gemiddelde van 29.

 

Uitslag Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2012

 

1. Edward Vanhove (België) 3 fouten
2. Piet Goedghebeur (België) 10 fouten
3. Timo Bomhof (Nederland) 12 fouten
Cees Otto (Nederland) 12 fouten

 

Besten der prominenten
Herman van der Zandt 17 fouten
Rik Coolsaet 20 fouten
Ad van Liempt 20 fouten
Aaf Brandt Corstius 21 fouten

 

Herman van der Zandt is nieuwslezer bij de NOS. Rik Coolsaet is hoogleraar Internationale Politiek in Gent. Ad van Liempt is journalist en Aaf Brandt Corstius schrijfster en columniste.

 

Het Juryrapport en de tekst van 2012 staan onder "archief" (zie de bovenbalk) en vervolgens, links, "Dicteetekst". Zie ook hier.