NPO
NTR

 

Maarten van Rossem, Jan van Halst, Connie Palmen, Merel Westrik en Herman van der Zandt behoren tot de dertig prominenten die dit jaar meedoen aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

 

De jaarlijkse spellingtoets beleeft zijn 23e editie. De uitzending is op woensdag 12 december bij de NTR op Nederland 1. Philip Freriks en Martine Tanghe verzorgen de presentatie. Adriaan van Dis schrijft de tekst van Het Groot Dictee. De jury staat onder leiding van advocate Inez Weski.

 

Aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal doen dertig bekende Nederlanders en Vlamingen mee. Zij nemen het op tegen dertig spellingkenners, die zich hebben geplaatst via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen.

 

De Nederlandse prominenten zijn: Ingeborg Beugel (journaliste/Giekenlanddeskundige), Eelco Bosch van Rosenthal (verslaggever NOS Journaal), Aaf Brandt Corstius (columniste/schrijfster), Bart Chabot (schrijver/dichter/performer), Fidan Ekiz (documentairemaakster), John Ewbank (componist/ muziekproducent), Jan van Halst (voetbalanalyticus), Sergio Hasselbaink (acteur), Marcel Hensema (acteur), Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid PvdA), Anne-Marie Jung (actrice), Mona Keijzer (Tweede Kamerlid CDA), Ad van Liempt (journalist), Aicha Marghadi (presentatrice NOS Studio Sport), Connie Palmen (schrijfster), Maartje Paumen (aanvoerster Nederlands dameshockeyteam), Yessin Rahmouni (dressuurruiter), Maarten van Rossem (historicus), Peter Timofeeff (weerman RTL), Merel Westrik (presentatrice WNL) en Herman van der Zandt (presentator NOS Journaal).

 

De Vlaamse prominenten zijn: Meyrem Almaci (politica), Riadh Bahri (verslaggever VRT Journaal), Rik Coolsaet (hoogleraar Internationale Politiek), Sam De Bruyn (presentator Studio Brussel/dj), Charlotte De Vos (aanvoerster Belgisch dameshockeyteam), Luc Janssen (presentator Canvas), KATO (zangeres/pianiste), Tinka Pittoors (beeldend kunstenaar), Lien Van de Kelder (juriste/actrice) en Erik Vlaminck (schrijver).

 

Uitzending: woensdag 12 december 2012, 20.30 uur Nederland 1

 

Website: grootdictee.nl

 

Kinderdictee
Ook is er dit jaar weer Het Groot Kinderdictee der Nederlands Taal, dat op zaterdag 8 december is te zien op Zapp. Zestig dicteekampioenen van basisscholen uit het hele land worden hiervoor geselecteerd. Het Kinderdictee, gepresenteerd door Jurre Bosman (Schooltv-weekjournaal), wordt dit jaar geschreven door kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper.

 

Het Groot Kinderdictee en Het Groot Dictee der Nederlandse Taal worden geproduceerd door Men at Work TV Produkties.