NPO
NTR

 

Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper schrijft dit jaar Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal. Het wordt opgenomen in de Eerste Kamer der Staten Generaal in Den Haag.

 

sjoerd_kuyperSjoerd Kuyper (60) is een gelauwerd schrijver met meer dan veertig boeken op zijn naam. Voor zijn gehele oeuvre won Kuyper dit jaar de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Van zijn hand kwamen onder meer Robin en God, Het Zakmes en Eiber! (kinderboekenweekgeschenk van 2000) uit. Voor Robin en God won Kuyper in 1996 de Gouden Griffel. Van Het Zakmes maakte regisseur Ben Sombogaart een tv-serie en speelfilm. Kuyper schreef daarvoor het scenario. De serie en film wonnen vele prijzen, waaronder een International Emmy Award en een Gouden Kalf.

 

Kuyper schreef ook het scenario van tv-series als Max Laadvermogen, De Freules en de liedjesteksten van de musical De Scheepsjongens van Bontekoe. Zijn liedjesteksten voor de musical Turks Fruit werden bekroond met de John Kraaijkamp Musical Award.

 

Het Groot Kinderdictee wordt gepresenteerd en voorgelezen door Jurre Bosman, presentator van onder meer het Schooltv-weekjournaal.

 

Groot KINDERDICTEE der Nederlandse Taal: Op zaterdag 8 december 2012 is de uitzending, om 18.00 uur bij de NTR op Z@pp (Ned 3).

 

(fotograaf: Ton Koene)