NPO
NTR

 

Op een gedeelde eerste plaats staan Marret Kramer (deelneemster via de Volkskrant) en Freek Braeckman (prominente Vlaming), beiden met 4 fouten! Hartelijk gefeliciteerd!

 

Marret Kramer is 53 jaar. Zij is organisatie-adviseur en ze komt uit Haarlem (maar oorspronkelijk van Urk). Mede op de eerste plaats staat de Vlaming Freek Braeckman (32). Geen onbekende in België, want hij presenteert bij de VRT het journaal!

 

winnaars_2011_1

 

De tweede plaats met 5 fouten werd behaald door Yannick Dangre (prominente Vlaming) en Wouter Bok (de Volkskrant).

 

Yannick Dangre, eveneens een prominente Vlaming, is 24 jaar. Hij is schrijver en dichter. Wouter Bok komt uit Amsterdam. Hij is 27 jaar en werkt freelance als redacteur.

 

winnaars_2011_2
Winnaars Marret Kramer en Freek Braeckman, geflankeerd door presentator Philip Freriks (links) en schrijver Arnon Grunberg.

 

Het is dit jaar voor het eerst dat een prominent, weliswaar gedeeld, Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wint. De tekst van het dictee werd dit jaar geschreven door Arnon Grunberg. De jury bestond uit prof.dr. Anneke Neijt, Ludo Permentier en mr. Inez Weski (voorzitter).

 

Besten der prominenten:
Jeroen Tjepkema 9 fouten
Thomas van Luyn 9 fouten
Sybrand van Haersma Buma 9 fouten
Caroline de Bruijn 8 fouten
Jean Paul van Bendegem 6 fouten

 

Jeroen Tjepkema is nieuwslezer bij de NOS. Thomas van Luyn is cabaretier en Sybrand van Haersma Buma is fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Caroline de Bruijn is actrice.
De Vlaming Jean Paul van Bendegem is wiskundige en filosoof.

 

De 21 prominenten uit Nederland maakten gezamenlijk 345 fouten.
De 11 prominente Belgen maakten 150 fouten.
De 20 Volkskrantdeelnemers waren goed voor 222 fouten. De 10 lezers van De Morgen namen 102 fouten voor hun rekening.

 

In totaal werden er 819 fouten gemaakt door 62 deelnemers, een gemiddelde dus van 13 fouten per deelnemer.