NPO
NTR

 

arnon_grunbergArnon Grunberg schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij volgt daarmee Tommy Wieringa op, die de spellingtoets vorig jaar voor zijn rekening nam.      (fotografe: Keke Keukelaar)De in de Verenigde Staten woonachtige Grunberg (40) brak in 1994 door met zijn debuutroman Blauwe Maandagen. Hij kreeg onder meer de AKO Literatuurprijs voor Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2004). Met Tirza (2007) won hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs.

 

Het 22e Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt woensdag 14 decemberuitgezonden bij de NTR op Nederland 1. Zoals elk jaar nemen dertig bekende Nederlanders en Vlamingen plaats in de bankjes van de Eerste Kamer op het Haagse Binnenhof. Zij nemen het op tegen dertig spellingkenners, die zich plaatsen via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen. Ook is er dit jaar het Twictee!

 

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door de Volkskrant, de NTR, de VRT, De Morgen en de Rotterdamse producent Men at Work TV Produkties. De presentatie is dit jaar in handen van Philip Freriks.