NPO
NTR
11 december 2010

 

Luuk Smarius uit Amsterdam wint Groot Kinderdictee 2010!

 

luuk_smariusHet Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal is dit jaar gewonnen door de 11-jarige Luuk Smarius, leerling van de 6e Montessori Anne Frankschool in Amsterdam. Hij maakte slechts 1 fout.
Op de tweede plaats eindigde de 11-jarige Leidse Marijn Versteegen, leerlinge van de Lorentzschool te Leiden, met twee fouten. Acht kinderen hadden drie fouten. De 59 deelnemers maakten in totaal 399 fouten, een gemiddelde van bijna zeven fouten.

 

Het Kinderdictee, zaterdag 11 december uitgezonden door de NTR op Nederland 3, werd dit jaar geschreven door kinderboekenschrijfster Mirjam Oldenhave. Het had als titel 'Mug'. 59 leerlingen uit groep 8 van de basisschool, afkomstig uit alle delen van Nederland, deden aan het Kinderdictee mee. Net als bij het Groot Dictee voor volwassenen, aanstaande woensdag op Nederland 1, las Philip Freriks het dictee voor in de Eerste Kamer der Staten-Generaal aan het Haagse Binnenhof.

 

De jury bestond uit Jurre Bosman van het School TV Weekjournaal (juryvoorzitter), Angela Esajas van Z@psport en Bart Meijer van Het Klokhuis.

 

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal (voor volwassenen), waaraan bekende en onbekende Nederlanders en Vlamingen meedoen, wordt uitgezonden op woensdag 15 december, 20.30 uur op Nederland 1.